Народен лек за проширени вени

Мај 5, 2019 | Совети

Проширените вени настануваат како последица на слаба циркулација и оптеретеност на крвните садови,

а доколку не се лекуваат навреме, доведуваат до потешки заболувања и тромбоза.
Природата нуди многу лекови кои можат да ги ублажат и спречат проширените вени.
Невенот е една од тие природни билки која се покажа како добар лек за проширени вени.

Цвета во април или мај, а може да се најде во дворовите и ливадите.

Маст од невен за проширени вени
Два грста невен (цветови, стебло и листови) се сечкаат на мали парчиња.
Во соодветен сад се загрева 500 гр. свинска маст (сало), па во врелата стопена маст се додава невенот.

Оставете кратко да зоврие, па садот тргнете го од оган.
Наредниот ден загрејте ја смесата да стане течна за да може да се исцеди и да се отстранат парчињата невен.
Подготвената маст чувајте ја во тегла или друг соодветен сад и секојдневно (неколку пати на ден) мачкајте ги заболените места.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...