Магичната моќ на какаото

Дек 13, 2018 | Пијалоци (Шејкови), Совети

Германски научници открија досега непознат извор на витамин Д2, кој е толку важен за здравјето во какаото и какао производите.

Најмногу витамин Д2 содржи какао путерот и црното чоколадо.

Витаминот Д се дели на два типа – Д2 и Д3. Д3 се произведува од кожата под дејство на сонцето. На овој начин луѓето добиваат 90 проценти од потребното количество. Остатокот доаѓа со храна – мрсна риба или јајца. Витамин Д2 има во печурките.

Научниците од Институтот „Макс Рубнер“ и Универзитетот „Мартин Лутер“ ја утврдиле содржината на витаминот Д2 во какао производите со мас-спектрометрична анализа.

Недостатокот на витамин Д2 предизвикува не само остеопороза, но и го зголемува ризикот од респираторни заболувања.

Одржување на потребното ниво на витаминот Д2, освен што го зајакнува имунитетот, ја зголемува ефикасноста на мозокот. Тоа ја зголемува издржливоста и обезбедува расположение.

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Во мало тенџере на средна топлина загрејте го млекото додека не се загрее, но не и врие. Сварете го кафето и истурете го во шолја, а потоа додадете го пирето од тиква, засладувачот, зачинот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Направете пена со жица за млеко, па...

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Оваа разноврсна суперхрана има безброј здравствени придобивки, од лекување на болести до намалување на болката во мускулите. Но, поради што ѓумбирот е навистина толку супер? Без разлика дали сакате да додадете зачин во вашата храна или да го зачините кафето за огнен...

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...