ВИДЕО: Уникатни рецепти за пица

Пица е гастрономски специјалитет на италијанската кујна, најчесто направен од тенко, округло тесто на кое покрај сосот од домати можат да се најдат разни видови сирење, месо, зеленчук, овошје, зачини и други состојки во зависност од вкусот. Инвентивноста на вкусот може да се надополни и со креативноста на распоредот на самите состојки на пицата кои можат да бидат распоредени во форма на орнаменти или други интересни фигури. Инаку, ова јадење се смета како особена карактеристика за наполитанската кујна.

Денес пицата е мошне популарно јадење во светот, пред сѐ поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка.

Пицата не мора да биде традиционално тркалезна, може да заземе разни форми и облици и пак да биде една, прекрасна, незаменлива – пица.

Тимот на Tasty подготви видео со рецепти како да направите различни видови на пица за секакви прилики и за сечии вкусови.

 

Мени