Брзи рецепти за сочен ручек, пилешко во зеленчук

Состојки:

  • 200g шпагети
  • 400g пилешки гради
  • 3 лажици вино
  • ½ лажица ѓумбир во прав
  • 1 лажица суви зачини по желба
  • 3 лажици соја сос
  • Масло
  • 150g пченка
  • 100g црвена пиперка
  • 100g кромид
  • 100g морков
  • 1 лажица цветен мед

Подготовка:

Додека шпагетите се варат, пилешкото месо исечкајте го на коцки. Зеленчукот измијте го, излупете го и исечкајте го на тенки ленти. Пченката сварете ја или купете веќе сварена, конзервирана.

Месото испржете го во тефлонска тава на загреано масло и тргнете го на страна. Во истото масло пропржете го и зеленчукот. Кога ќе омекне зеленчукот, вратете го месото и измешајте ги сварените шпагети заедно во тавата.

На крај додајте го виното и зачините, промешајте го и медот и оставете уште 10тина минути на тивок оган.

Шпагетите со пилешко и зеленчук се служат топли, со додатни сосови по желба.

Мени